Nový screenshot generátor

4. února 2009

Náš nový systém pro generování náhledů stránek je v závěrečné testovací fázi.

V blízké době spustíme do ostrého provozu novou verzi programu, který se stará o náhledy stránek pro naše vyhledávání – alias „screenshot generátor“.

Nový systém je napsaný komplet od píky a běží na jádru Mozilly (MozEmbed). Původně jsme sice chtěli použít WebKit, ale bohužel na Linuxu ještě nebyl v takové formě v jaké bychom si přáli.

Očekávané přínosy:

  • častější aktualizace náhledů,
  • snížení počtu chybějících screenshotů,
  • snížení počtu špatně vygenerovaných screenshotů (např. celý bílý),
  • odstranění problému, že za určité situace se u url zobrazil náhled z úplně jiného webu ;-),
  • … a samozřejmě hezčí a menší screenshoty.

V celkové koncepci systému budou pro Vás (majitele webů) zajímavé asi dvě změny:

  1. Náhradní screenshot. V případě, že nemáme screenshot pro konkrétní url, systém se pokusí najít a vydat nejbližší vhodný. Ten hledá tak, že postupně zkracuje url (nejprve query string, potom cestu až na úroveň homepage webu) a vrátí první existující.  Pokud neexistuje ani screenshot homepage, vydá se default „náhled není k dispozici“. Ověřili jsme si, že screenshot HP je lepší než žádný screenshot ;-)
  2. Pevný rozměr browseru. Obrázky jsou snímány v rozlišení cca 700×550 pix. To způsobuje, že užší designy stránek jsou zobrazené centrovaně a širší designy jako výřez z levého horního rohu – to je záměr. Široké stránky nebyly v malém náhledu moc čitelné a toto zachová její čitelnost v nejdůležitější části tak, aby jí uživatel pohodlně rozpoznal.

Hledání s novými screenshoty si můžete vyzkoušet na našem searchtestu.

Pokud chcete otestovat jak bude vypadat screenshot Vaší stránky, ale stránka ještě není vyfocená, stačí jí přidat přes přidávací formulář (libovolně na searchtestu nebo na ostrém; oba jsou již připojeny na nový screenshotátor) a screenshot se vám během pár minut vygeneruje.

Nový screenshotátor budou používat také firmy.cz a náš odkazový katalog.

Pokud narazíte na problém s vygenerování náhledu pro vaše stránky, pište to prosím sem do diskuze.

Update 6.3.2009: Nedávno se změnila IP adresa, z které screenshotátor chodí do internetu. Aktuální IP je: 77.75.76.115 (nat.seznam.cz). User-agent screenshotátoru je stále stejný: Mozilla/5.0 (compatible; Seznam screenshot-generator 2.0; +http://fulltext.sblog.cz/screenshot/) , doporučuji hledat string „Seznam screenshot-generátor“.

Sdílet na sítích