Nová verze vyhledávání

2. října 2009

Spustili jsme do testu beta verzi hledání s novým vyhodnocováním relevance.

Dnes jsme na searchtest.seznam.cz spustili prototyp nové verze našeho vyhledávání. Hlavním přínosem je technologický upgrade ve vyhodnocování relevance. Stará verze už byla na konci svých možností a jakákoliv další úprava byla značně komplikovaná (pokud vůbec byla možná). Nový způsob oproti tomu nabízí úplně novou dimenzi možností; to co pro starou verzi znamenalo maximum, pro novou znamená pouze startovní implementaci :-)

kresba konce druhohor
Kresba: Yuhů

Algoritmy pro výpočet relevance bylo nutné zcela přepracovat, protože nebyly kompatibilní s novým způsobem vyhodnocování relevance. Rozdíl mezi starou a novou verzí je asi jako mezi parním strojem a spalovacím motorem. Oba dělají ve výsledku totéž, ale každý jiným způsobem.
I když hlavním účelem byl technologický upgrade, dělali jsme samozřejmě některá vylepšení, která nám nový způsob nabídl. Výsledky se na některé dotazy nezměnily skoro vůbec, na jiné hodně. Velká změna a pozitivní dopad je vidět např. na dotaz „Peru“:

Vaše připomínky jsou pro nás cenným zdrojem informací. Pokud byste při svém testování narazili na dotaz, který se vyhodnocoval lépe na starém hledání než na novém, napiště ho prosím do diskuze pod článek včetně komentáře, co se vám konkrétně zdá lepší/horší. *předem díky za pomoc*

Pokud vše půjde dobře, mohlo by se nové hledání zanedlouho objevit v produkci.

Sdílet na sítích