Související dotazy

7. září 2011

Pokud uživatel zadá dotaz „dovolená v chorvatsku“, je hodně pravděpodobné, že zadá také dotaz „mapa chorvatska“. A je také pravděpodobné, že ve stejné session zadá dotaz „cestovní pojištění“.

Všechny uvedené dotazy totiž spolu nějakým způsobem souvisejí. I takový může být příklad chování uživatele, které se dá vypozorovat z jedné jeho session.

Spolu s výzkumným oddělením Seznamu jsme připravili komponentu, která na základě zadaného dotazu navrátí přehled souvisejících dotazů. Umístěna je pod výsledky vyhledávání. Pokud uživatel projde výsledky vyhledávání a dál se o téma zajímá, má možnost si vybrat, zda prozkoumá další stránku s vyhledáváním, nebo zda zpřesní, rozšíří nebo pozmění svůj původně zadaný dotaz prostřednictvím komponenty souvisejících dotazů.

Tuto nabídku oceníte například tehdy, pokud zadáte obecnější dotaz, nebo pokud hledáte jiný způsob vyjádření toho, co hledáte. Komponenta souvisejících dotazů vám totiž nabídne kromě několika rozšíření dotazů také dotazy, které s původně zadaným dotazem syntakticky nesouvisí (není jeho přímým rozšířením), ale je pro daný dotaz smysluplný. Například pro dotaz „směnárna“ navrátí dotazy „exchange“, „kurzy měn“, „kurzovní lístek“.

Uvedená komponenta, která je nyní dostupná na http://searchtest.seznam.cz/, je první (a určitě ne poslední) aplikací souvisejících dotazů. Pokud narazíte na nějaké nesouvislosti, dejte nám určitě vědět prostřednictvím diskuse, která je pod tímto článkem.

Update 9.9.2011 11:00

V souvislosti s nasazováním nových úprav se při zahledání pomocí operátoru site nezobrazovaly aktuální údaje o počtu zaindexovaných stránek. Tato chyba je již opravena a během dne se budou postupně zobrazovat aktuální údaje.

Sdílet na sítích