Hlasový našeptávač

1. dubna 2014

Počínaje dnešním dnem začínáme testovat zcela nové pojetí našeptávače. Kromě dnes již běžného vypisování doporučovaných frází nabízí testovaný našeptávač hlasové předčítání nejpravděpodobněji zadávaných frází. Hlasové našeptávání se aktivuje ve vyhledávacím políčku na search.seznam.cz prokliknutím reproduktoru, který se zobrazí při vepisování fráze.

Z uživatelských testů jsme se dozvěděli, že pouze 35 % uživatelů využívá při zadávání frází našeptávač. Zbývající uživatelé našeptávač nevyužívají, jelikož při psaní hledané fráze sledují klávesnici a našeptávaným frázím nevěnují vůbec žádnou pozornost. Na obrazovku se podívají až ve chvíli, kdy mají dotaz dopsaný a zbývá jej jen potvrdit. Proto jsme se rozhodli vyjít těmto uživatelům vstříc a vytvořit hlasové našeptávání.

Hlasové našeptávání doporučuje uživateli frázi, která bude s nejvyšší pravděpodobností zadána. Tyto fráze se doposud vypisovaly v searchboxu šedou barvou. Nově se budou předčítat. Pokud bude uživatel s našeptávanou frází souhlasit, zmáčknutím šipky vpravo se celá fráze dopíše a přečte se další návrh.

V současné době je hlasový našeptávač dostupný po aktivaci všem uživatelům. Aktivuje se na search.seznam.cz prokliknutím repráčku v pravé části hledacího pole. Repráček se zobrazí až v průběhu psaní fráze. Stejným způsobem je možné tuto funkcionalitu vypnout. Hlasové našeptávání je dosupné pouze z domény search.seznam.cz, na homepage Seznam.cz není dostupné.

Jelikož se z našeho pohledu jedná o užitečnou funkcionalitu, rádi bychom v budoucnosti hlasové našeptávání aktivovali všem našim uživatelům.

Při výzkumu jsme hodně pozornosti věnovali výběru správného hlasu. Zvuk rozšiřuje uživatelské rozhraní o další rozměr, se kterým přichází uživatel do styku. Proto jsme se snažili vybrat hlas, který bude uživatelům nejvíce vyhovovat. Celkově jsme otestovali v uživatelských testech několik desítek hlasů a zjistili jsme, že nejlépe přijímaná varianta je neprogresivní mužský hlas, který svou intonací napodobuje šepot. Tímto jsme docílili skutečnosti, že uživatel má pocit, že na frázi přišel sám a jedná o jeho vlastní nápad, a nemá pocit, že frázi pouze přepíše po někom, kdo mu jí diktuje. Zároveň dochází k naplnění významu této komponenty, označované jako našeptavač.

V současné době je hlas plně syntetizovaný. Pro akustickou syntézu jsme využili technologii eSpeak. Pokud bude hlasové našeptávání úspěšné, chtěli bychom více pracovat na rozvoji vlastního hlasu. Kromě obecného hlasu bychom rádi v budoucnosti umožnili uživatelům zadat vlastní zvukový vzorek, ze kterého budeme provádět syntézu hlasu. Uživatelé si tak budou moci nechat fráze předčítat známými osobnostmi nebo svými rodinnými příslušníky.

Hlasové našeptávání má přesah také do dalších komponent vyhledávání, jakou je například oprava překlepů. Pokud uživatel při psaní napíše do vepisované fráze překlep, nebo dokonce hrubku, bude na tuto skutečnost jemně hlasově upozorněn. Tímto hlasový našeptavač získává nový, edukativní rozměr.

Budeme rádi, když si hlasový našeptávač vyzkoušíte a své podněty a postřehy nám napíšete do diskuse pod článkem.

Sdílet na sítích