SeznamBot 3.0

25. května 2011

Nový Robot Seznamu přechází do ostrého provozu

Děkujeme všem, kteří se podíleli na testování Beta verze nového SeznamBota a reportovali nám chybějící stránky či nesprávné pořadí výsledků. Většinu zásadních připomínek se nám podařilo zapracovat. Obsah nové databáze je již stabilní a je pravidelně novým Robotem občerstvován. Relevance výsledků vyhledávání je ve srovnatelných případech vyšší než v předchozí verzi hledání.

Dnes jsme přikročili k nasazování Robota 3.0 do ostrého provozu. Samozřejmě to sebou nese určitá rizika. Dají se očekávat delší prodlevy načítání stránky výsledků nebo ojedinělé výpadky dostupnosti služby fulltextu.

Z hlediska uživatelské použitelnosti se v zásadě nic nemění. Uživatelé mohou pozorovat rozdílný počet výsledků (většinou větší) nebo drobné změny pořadí. Toto se týká především informačních dotazů (hodinky, parfémy..) Navigační dotazy (konopiště, magistrát praha..) by měly být co nejpodobnější současné produkci, tj. na prvním místě navigační výsledek (HP zámku Konopiště, magistrát prahy..) a následně seřazené ostatní výsledky.

Nasazování komponenty tak rozsáhlé, jako je nový fulltextový robot, je časově dost náročné, bude trvat minimálně celý dnešní den.

Ještě jednou díky všem, kteří se podíleli na testování a pomohli nám SeznamBota odladit. Teď mu přejme hodně štěstí.

Update 26.5.2011 16:00

Nasazování a překlopení provozu na nového Robota se úspěšně podařilo, nyní jsou výsledky vyhledávání na http://search.seznam.cz vydávány pouze z nové databáze.

Pořadí výsledků ještě trochu hýbe, je třeba vyčkat až se usadí hodnoty některých signálů.

Na základě vašich reportů jsme trochu potlačili zobrazování více výsledků z jedné domény. V tuto chvíli už se toto vylepšení neprojevuje tak často.

Také jsme více přitlačili na spam. MFA a další stránky podobného přínosu pro uživatele už v takové míře neobsazují přední pozice ve výsledcích.

A ještě reakce na počet zaindexovaných stránek: Na rozdíl od předchozí verze robota údaj o počtu nalezených stránek neznamená kolik stránek z dané domény robot zná, ale pouze počet stránek, které pouští do hledání. Celkový počet známých/stažených stránek je zpravidla vyšší, to lze zjistit porovnáním s acceslogem. Od dneška se robot identifikuje jako SeznamBot/3.0.

Sdílet na sítích