Snippety: nové popisky výsledků hledání

25. května 2012

Vyvinuli jsme nový způsob popisování výsledků hledání, při němž z vyhledaných webových stránek vybíráme vhodné úryvky a zvýrazňujeme v nich hledaná slova. Nové popisky neboli snippety jsou nasazeny v produkčním hledání od konce května.

Snippet je krátký popisek vyhledaného dokumentu, jehož účelem je celý dokument co nejlépe shrnout a zároveň zobrazit vyhledaná slova v jejich kontextu. Podle snippetu se člověk rozhoduje, zda je výsledek hledání vzhledem k jeho dotazu zajímavý, nebo nikoli.

Kvalitní snippet by měl proto být výstižný, aby z něj hledající získal ten správný dojem o obsahu cílového dokumentu a mohl posoudit, jak dobře odpovídá jeho dotazu. Měl by být navíc dobře čitelný a informativní, ne však zavádějící. Vybrat pro jakoukoli webovou stránku jeden nebo dva drobné úryvky, které tyto požadavky splní, často není snadné.

Při vytváření snippetu podle naší nové metody se snažíme:

  • zahrnout do snippetu co nejužitečnější informaci
  • čerpat úryvky nejen z viditelného textu stránky
  • vyhnout se opakování textu v popisku
  • zlepšit formátování a přehlednost snippetu

Nový snippet pro dotaz [vesmír] a hlavní článek o něm na Wikipedii:

Dosavadní snippet pro tentýž dotaz a dokument vypadal takto:

Prozkoumat nové snippety pro celé výsledkové stránky můžete třeba pro dotazy [nejvyšší hora evropy], [amerika], [objevení ameriky], [antonín dvořák], [impresionismus], [modrá skalice], [tisíc a jedna noc], [origami], …

Podoba popisku je závislá na obsahu dokumentu, proměňuje se ovšem podle znění dotazu. Ovlivnit výběr úryvků do snippetu je možné jen nepřímo prostřednictvím tagu <meta name="description" content="..."/> ve zdrojovém kódu stránky. Tento statický popis nebo jeho část se mohou do snippetu dostat, pokud nebude existovat vhodnější úryvek ve vlastním textu stránky.

Budeme velmi rádi za vaše připomínky. Děkujeme zvláště za upozornění na případy dotazů a stránek, kdy se nový snippet v porovnání s dosavadní verzí výrazně zhoršil. Potěší nás ale i odezva na případy opačné!

Sdílet na sítích