Osnovy: vybrané odkazy dovnitř dokumentu

30. srpna 2012

Výsledky hledání jsme obohatili o nový interaktivní prvek, kterému říkáme osnova. Je to výběr pojmenovaných odkazů dovnitř stránky, který dokážeme sestavit, pokud je její obsah členěn určitým způsobem. Osnova se zobrazuje mezi titulkem a popiskem výsledku hledání.

Osnova informuje uživatele o rozdělení stránky do různých tematických nebo logických částí a umožňuje mu kliknutím na odkaz přejít přímo na zvolené místo ve stránce. Příklad ukazuje výsledky s osnovami pro dotaz [freddie mercury site:wikipedia.org]:

Co je nového

Řádek s odkazy dovnitř dokumentu, který se typicky objevuje u výsledků z Wikipedie, je dobře znám z konkurenčních vyhledávačů. Osnovy ve vyhledávání Seznam.cz mají oproti přístupům jiných tyto pozoruhodné vlastnosti:

  • osnova může být zobrazena u jakékoliv stránky, která má vhodně definovanou strukturu, bez ohledu na doménu nebo typ webu
  • odkazy do dokumentu jsou vybírány v souvislosti s dotazem a nemusejí směřovat jen na prvních několik oddílů textu
  • osnovy sestavujeme nezávisle na jazyce dokumentu či dotazu

Osnovy jsou podporovány nejen u článků z encyklopedií a zdrojů editovaných prostřednictvím různých wiki systémů. Lze je pozorovat i pro e-shopy, dokumentace programovacích jazyků, informační portály nebo stránky s vlastní strukturou rozvržení.

Co s tím

Základem pro to, aby se u vyhledaného dokumentu mohla zobrazit osnova, je použití vnitřních odkazů pomocí kotev neboli záložek ve zdrojovém HTML kódu stránky. Odkazované oddíly textu musejí mít svůj rozumný nadpis a musí jich být dostatečně mnoho. Pro vytvoření samotné osnovy pak platí ještě několik dalších, utajených podmínek.

Pokud budete chtít své stránky opatřit osnovami, nebojte se inspirovat z výše uvedených příkladů a věc s trochou trpělivosti vyzkoušejte. Zobrazování osnov ve výsledcích hledání ale nelze nijak zaručit.

Pokud budete chtít osnovy ze svých stránek odstranit nebo pokud narazíte na osnovy, které jsou nepřiměřené, nefunkční nebo zavádějící, dejte nám prosím vědět.

Děkujeme za odezvu, dotazy a připomínky!

Sdílet na sítích