Přesun webů na HTTPS

8. dubna 2016

Na konci února jsme nasadili vylepšení hledání, které se věnuje propadům nově přesměrovaných webů. Toto řešení jsme v průběhu března testovali a postupně vylaďovali; poslední testy ještě dobíhají.

Aktuální stav je takový, že s HTTPS stránkami Seznam.cz Vyhledávání už delší dobu problém nemělo, ale nedostatky přetrvávaly v přesměrování velkých webů ze staré domény na novou. Z proběhnuvších testů vyplývá, že implementované řešení dostatečně odstraňuje největší propady stránek ve výsledcích hledání. Pokud jste přesun webu na HTTPS odkládali jen kvůli Seznam.cz Vyhledávání, tak už není důvod dále čekat. Pokud zrovna nemáte prodejní sezónu, je na přesun vhodný čas.

V individuálních případech se krátkodobé propady bohužel stále můžou vyskytnout (čím větší web, tím náchylnější k problému je). Aby se toto riziko minimalizovalo, je potřeba dodržet tyto zásady:

  1. Přesunout celý web se zachováním všeho obsahu, cest, interních redirektů, apod. na novou doménu nebo protokol (pokud se přesunoval web http=>https, tak jediný rozdíl v adresách bude protokol),
  2. Ze staré domény redirectovat každé url 1:1 na přesně stejné url na nové doméně nebo s novým protokolem,
  3. Pro redirect ze staré domény na novou používat zásadně HTTP status 301 “permanent redirect”.

Další doporučení pro přesměrování webu jsou detailně popsané v naší nápovědě:

https://napoveda.seznam.cz/cz/fulltext-hledani-v-internetu/presmerovani-webu/

Zde je ještě alternativní checklist zaměřený na přechod na HTTPS, který vytvořil náš SEO kolega Jarda Hlavinka:

https://jakdelatseo.cz/checklist-pro-prechod-z-http-na-https/

V praxi se může stát, že ve výsledcích hledání bude web vidět stále pod starými adresami ačkoliv vnitřně ve vyhledávači již došlo k přesunu ze starých adres na nové. Zda konkrétní adresu už naše vyhledávání zná, lze ověřit dotazem s operátorem info, např:

http://search.seznam.cz/?q=info%3Ahttp%3A%2F%2Fmapy.cz%2F

Sdílet na sítích