Nová technologie vyhledávání OPES

3. června 2016

Jak již uváděl Solamyl v článku upgrade vyhledávací technologie, nedávno jsme dokončili vývoj této nové technologie a pár týdnů ladili a testovali.

Hlavním důvodem, proč jsme se do takového upgradu pustili, bylo umožnit využívat naše hledací „know how“ i v dalších službách, které potřebují vyhledávat. Proto bylo nutné oddělit obecnou funkčnost od té specifické, která je pro každý typ hledání odlišná (obrázky jsou něco jiného než webové stránky). Obecnou generickou podobu hledání již nějakou dobu máme a již se využívá pro vyhledávání například na službách obrazky.cz a videa.seznam.cz atd. Tento technologický projekt trval několik měsíců a zahrnoval přepis většiny komponent hledání tak, aby byl udržitelný jejich další rozvoj.

První vlna větších úprav proběhla na komponentách Metasearch a Query Procesor a finálně byla nasazena koncem roku 2015. Následně se pracovalo na druhé vlně úprav, která zahrnovala vytvoření komponent Snippeter a Finder. Obecné schéma nové technologie naleznete níže.

Nejdůležitější pro nás bylo, aby relevance a celý systém řazení výsledků fungoval naprosto srovnatelně. Vše se nám podařilo a tak nové hledání úspěšně běží v obou serverovnách (Nagano i Kokura).

Sdílet na sítích