Ponořte se do světa Vyhledávání

6. června 2016

Uživatelé do Seznam Vyhledávání zadávají každý den několik miliónů dotazů. Abychom ukázali rozmanitost a šíři dotazů, udělali jsme malou vizualizaci, kterou naleznete na search.seznam.cz/svet-hledani.

seznam_hledani

V tomto slovním mraku jsou znázorněny dotazy, které naši uživatelé zadali do Vyhledávání v pondělí 25. 4. 2016 mezi 8.00 a 8.15 ráno. Za těchto 15 minut bylo ve Vyhledávání provedeno 183 103 zahledání, z čehož bylo 98 766 unikátních dotazů. Asi 70 tisíc dotazů bylo během tohoto času zadáno právě jednou, zbývajících asi 30 tisíc dotazů bylo zadáno opakovaně.

Čím větší je dotaz ve vizualizaci, tím častěji byl hledán. Relativní velikosti však neodpovídají. Zkuste se ponořit hlouběji do slovního mraku a nalézt zajímavé dotazy.

A pro technicky zdatnější – kdybyste si chtěli vytvořit podobně velký slovní mrak, zde jsou nástroje, které k tomu byly použity. Samotné vytvoření slovního mraku proběhlo pomocí pythoní knihovny Word cloud, výsledný obrázek byl rozdělen na menší čtverečky v různých úrovních přiblížení pomocí Deep zoom a zobrazeno je to pomocí javascriptové knihovny Open Seadragon.

Příjemné noření do světa hledání!

Sdílet na sítích