Seznam Webmaster – nový komunikačním nástroj mezi vyhledávačem a webmasterem

Michal Sedláček 25. dubna 2017

Ze strany webmasterů a SEO konzultantů byla již delší dobu poptávka po nástroji, který by jim umožnil zjistit více informací o tom, co o jejich webu víme v Seznam.cz Vyhledávání. Vybrali jsme proto skupinu zástupců a udělali dvě schůzky – jednu s webmastery a druhou se SEO konzultanty – a zeptali se jich, co by potřebovali. Výstupem této diskuze je Seznam Webmaster.

Již nějaký čas jej testujeme – prvně jen v uzavřené skupině, posledních několik týdnů již nástroj nabízeli i obchodníci Seznamu a je tedy zcela veřejný.

Seznam Webmaster je nicméně zatím stále beta-verze. Je možné, že narazíte na nějaké nedokonalosti, které se pokusíme co nejrychleji odstranit. Máme v plánu rozšiřovat i funkcionality, které nástroj nabízí. Vnímáme jej jako „podvozek“, do kterého budou postupně přibývat další funkce.

Co je Seznam Webmaster?

Seznam Webmaster je komunikační kanál mezi vyhledávačem a webmasterem. Umožňuje jednodušší přístup k informacím, základních nastavení a autorizovaný kontakt se Seznamem. Je to nástroj, který vám v přehledných grafech ukáže:

  • kolik vašich stránek navštívil Seznam robot
  • kolik z nich máme ve vyhledávacím indexu
  • počet stránek s přesměrováním
  • kolik stránek hlásí robotovi chybu.

Složitější informace, jako například vývoj údajů za delší časové období či informace k jednotlivým webovým stránkám, získáte pomocí API, které můžete využít i v rámci skriptů.

Jak začít nástroj používat?

Seznam Webmaster naleznete na adrese https://reporter.seznam.cz/wm/. Zde se přihlásíte a přidáte si svůj web. Potřebujeme ověřit, že opravdu patří vám – to můžete udělat dvěma způsoby: nahráním souboru na server či umístěním metatagu do stránky. Poté již uvidíte přehled svého webu. Podrobnější data v API jsou k dispozici druhý den.

Užitečné tipy

Již vzniklo několik článků o Seznam Webmaster, které obsahují užitečné tipy a návody. Dovolím si vypíchnout tyto dva s užitečnými tipy:

V případě jakýchkoli otázek napište na seznam.webmaster@firma.seznam.cz.

Michal Sedláček

Product manager

Sdílet na sítích